1000 нови фиданки ще растат край Стара Загора

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В Добрич засадиха 200 дръвчета

1000 фиданки червен американски дъб и акация засадиха на площ от близо 7 дка в местността „Магарешка поляна“ до квартал „Дъбрава“ в Стара Загора представители на Регионалната дирекция по горите, общинската администрация в града и граждани по повод Седмицата на гората.

„На това място, през есента на миналата година, също имаше залесителна акция“, подчерта инж. Петър Заяков, директор на Регионална дирекция на горите. „Трудно се възстановява гора, иска се постоянство и много упоритост. Смятам, че ще успеем да възвърнем гората на местата, на които тя е пострадала заради пожари“, каза още той. В местността през последните няколко години бушуваха няколко огнища.

В рамките на Седмицата на гората в Добрич пък граждани и деца засадиха над 200 фиданки в парка на с. Стефаново. Дръвчетата са от видовете явор, ясен, червен дъб, цер и др. Млади фиданки ще намерят ново място за развитие и по пътя между селата Стожер и Стефаново днес.

Посадъчният материал е осигурен от Държавното горско стопанство в Добрич и от общински разсадник.

В рамките на Седмицата на гората на много места из страната се провеждат залесителни акции. Данните на Изпълнителната агенция по горите сочат, че през 2018 г. са засадени 16 000 дка нови гори, като приоритетно се е работило на места, засегнати от пожари и съхнене. За защита на горските територии от ерозия и порои пък са засадени над 4800 дка нови фиданки.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА