Само витамините и минералите в растителната храна удължават живота

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Единствено витамините и минералите, които се съдържат в растителната храна, а не в хранителните добавки, удължават живота и намаляват риска от преждевременна смърт. Това заключиха учени от университета Тъфтс в Масачузетс, съобщи Лайв сайънс.

Те са анализирали резултатите от изследване, обхванало 27 хиляди американци на възраст 20 и повече години. Участниците били интервюирани какво са консумирали през последните 24 часа и дали са приемали хранителни добавки през предишните 30 дни. Здравословното им състояние било проследено в рамките на 6 години. За този период умрели 3600 души, включително 945 от сърдечни болести и други 805 от рак.

Оказало се, че хората, които приемат достатъчно количество магнезий, калий, витамини А и К, цинк и мед, са с по-малък риск от смърт в сравнение с участниците, които приемали недостатъчно количество минерали.

Ефектът обаче се наблюдава единствено у онези, които са ги приели с храната, а не посредством хранителни добавки.

Освен това приетото посредством хранителните добавки прекомерно количество калций (1000 милиграма дневно) увеличило риска от рак.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама