Мускари добавя акценти в мини формат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Красивото цвете расте дълги години на едно място

Мускари (Muscari), известно още и като мише грозде, е многогодишно луковично растение, което може да ви омае още в ранна пролет. Родът обединява 60 вида, които се срещат в Централна Европа, по Средиземноморието, в Мала Азия. Различните видове имат височина до 30 см. Имат тесни линейни листа, които могат да достигнат дължина до 10-17 см. Цветоносите са без листа и на върха си завършват с цвят във вид на обърнат грозд. Баграта на мускарито може да варира от бяла до тъмносиня. Цветовете могат да достигнат размер до 8 см.

Видът е много популярен в градинарството и успешно може да се отглежда в смесени лехи, в алпинеуми, във вид на бордюр покрай пътечки. В саксия може да се комбинира с различни пролетно цъфтящи видове, сред които са лалетата, нарцисите и др.

Обикновено мускарито се сади през есента, когато в градината се настаняват всички луковични видове. Посадъчният материал се слага на групи, като разсаждане от едно място на друго може да се направи след петилетка.

Преди засаждането на луковичките трябва да ги обеззаразите с помощта на светъл разтвор на калиев перманганат. В почвата растенията се садят в ямка, на дъното на която сте сипали малко пясък. Посадъчният материал се слага на дълбочина до 7 см в почвата, а ако луковичките са по-дребни, можете да ги сложите и на 3-4 см. Оставяйте между отделните растения разстояние по 2-3 см, не ги сгъстявайте.

Грижите за мишото грозде не са много. Добре е да полеете в началото на активната вегетация, можете и да наторите, когато засаждате, ако почвата, на която настанявате цветето, е бедна.

Цъфтежът на уникалното растение продължава 2-3 седмици. Тогава е добре да разрохквате почвата повърхностно с внимание да не нараните луковичките. Почиствайте и прецъфтелите цветове, а ако забележите, че групичката от растения не е така красива, можете да разсадите за следващия сезон.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА