Ателиета за обреден хляб отварят врати в Родопите за „Европейска столица на културата – Пловдив“

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Серия от ателиета отварят врати в Родопите като част от програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019. Обединяващата тема на инициативите е „Хлябове в обредните традиции на Родопите“. Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб – как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

Проектът се осъществява в партньорство между читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в село Смилян и “Артел 13”.

В рамките на няколко месеца ще се проведат следните ателиета:

Сватбен обреден хляб – 08-09.02

Обреден хляб за Тодоровден – 22-23.02

Великденски обреден хляб – 15-16.03

Обреден хляб за Гергьовден – 06-07.04

Обреден хляб за новородено, погребения и помени – 18-19.05

Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

Ателиетата са част от Програмата “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата” и са финансирани от проект Пловдив 2019 – #Читалища/Plovdiv 2019 – Chitalishta.

„Ние сме част от Пловдив 2019, защото знаем, че Родопите имат традиции и имат не само материално, но и нематериално културно наследство, което не е познато добре на публиката.“, разказа за БТА Илия Годев, секретар на  читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в Смилян.

Приготвянето на хляба за празнични поводи е тайнство. За да се пази тази сила, то хлябът трябва да се направи от хората в семейството, например за сватбените хлябове те трябва да се приготвят от близки на семейството на младоженците.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА