Малко над 16 000 тона е продукцията от картофи в Пернишко

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

16 022 тона е продукцията от картофи в Пернишка област. Цялата реколта вече е прибрана, сочи информация на областната дирекция “Земеделие”. Реколтирани са всичките 5181 дка, от които са извадени 16 022 т продукция. Средният добив от декар в региона е 3092 кг/дка и е със 774 кг/дка по-висок от миналогодишния, пише БТА. Интересът към отглеждането на картофи в региона расте с бързи темпове. Засадените тази година площи са с 859 дка повече от 2017 г.
Най-висок е добивът в община Трън – 4000 кг/дка, което е с 1000 кг/дка повече от миналата година. Там културата е най-широко застъпена и заема 2750 дка. Миналата година те са били 1950 дка.
На второ място по площ с картофи е община Радомир – 1650 дка, по добив обаче я изпреварва община Брезник, регистрирала 2500 кг/дка, при 2200 кг/дка за Радомир.
Стопаните са засадили картофи във всички общини в областта, включително и в Перник, където миналата година картофи не са отглеждани.

През последните години картофите с ниско съдържание на нишесте получават вниманието на всеки потребител. Въвеждат се и нови сортове, които са с по-ниско съдържание на нежеланата съставка, спрямо конвенционалните картофи. Още през 2015 г. европейска фирма представи нов сорт картоф, който съдържа естествено бавно храносмилателни въглехидрати. Средно картофът тежи 150 г и  съдържа 70 калории, докато обикновеният може да съдържа до 100 калории. Новият сорт е резултат от естествено  кръстосани, съществуващи вече сортове. Шотландска компания също представи нов сорт картофи през 2015 г. Освен ниско въглехидратно съдържание, шотландския продукт е с благоприятно влияние за околната среда.

В Нова Зеландия пък, новият картоф с ниско съдържание на въглехидрати се превърна в тотален хит в рамките на няколко седмици. Той  се отглежда в Холандия, като съчетава два съществуващи сорта – Agria и Rua. Именно те бяха избрани за кръстосване поради добрата им доходност, вид и вкус. Допълнително предимство е, че картофите съдържат 40% по-малко въглехидрати. Според президента на компанията все повече хора се спират на храни, които са по-леки и не предизвикват чувство за тежест и умора. Новият сорт е по-лесно смилаем и дава повече енергия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама