1,4 млн. туристи посетиха Варна за 9 месеца

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Над 1,4 млн. туристи са посетили Варна и региона за първите девет месеца на 2018 г. Това съобщиха за вестник „Черно море“ от Туристическия информационен център на Община Варна. „Това е ръст от около 2% в сравнение със същия период на 2017 г.“, коментира Тихомир Патарински, ръководител на центъра. Данните обхващат града, курортите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Златни пясъци“, както и вилните зони около местността „Ален мак“.

Туристите са реализирали общо около 4 млн. нощувки, което също е ръст в сравнение на миналата година. Това на практика означава, че един турист е реализирал средно по три нощувки. „С най-голям среден престой са руснаците – по над 7 нощувки. На второ място са германците“, обясни още Патарински.

Иначе като брой реализирани нощувки №1 са германците – над 1,3 млн. На втора позиция след тях се нареждат румънците. „През последните 3-4 години има тенденция за много сериозни ръстове от 15-16% на полския пазар. Израелските туристи също се увеличават постоянно. Освен това много добро развитие бележи и френският пазар“, сподели също ръководителят на Туристическия информационен център.

Любопитното е, че през септември е отчетен изключително засилен ръст на реализирани нощувки от туристи от Финландия. „За септември ръстът на финландците е почти 40%, като те са отсядали основно в градски хотели. Причината е Световното първенство по волейбол, на което Варна беше един от градовете-домакини. Това е добър пример как едно спортно събитие може да събере доста голяма публика. Престоите на финландците са средно по 6-7 дни. Това са туристи, които са били неорганизирани. Не са пристигнали тук с чартърни полети, а са търсили алтернативни варианти. Ползвали са нискотарифни компании или връзки през София, Истанбул или Виена. Това са самостоятелно организирани пътувания“, допълни Тихомир Патарински.

Очаква се до края на годината броя на туристите, посетили Варна, да надхвърли 1,5 млн. души. Ще се увеличи естествено и броя на реализираните от тях нощувки. Интересно е също, че за първите 9 месеца на 2018 г. Варна е била посетена от туристи от цели 76 националности. Сред тях има не малко азиатски и южноамерикански държави. Така например в града са гостували дори туристи от далечни точки на света като Чили и Бразилия.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА