Доматеното пюре изчерпва търговския си потенциал

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

За последните 20 години, световната търговия с доматено пюре се увеличава  с рекорден годишен темп от 4,7%, от 1,4 млн. т през 1997 г. до 3,2 млн. т през 2017/18 г. Ръстът за миналата година е само 1%, което показва постепенно изчерпване на търговския потенциал. Най-голямо увеличение през тези години има на износа от Китай, който през 1997/98 г. е заемал дял от 8% от световната търговия, а вече достига 26%, сочат данни на САРА. Страните от Западна Европа продължават да доминират, но присъствието им във външната търговия пада от 55% през 1997/98 г. до 3% през 2017/18 г.

По данни на ЕК, аграрната търговия на Съюза бележи добри резултати за август 2017- юли 2018 г. От няколко години, ЕС се превърна от нетен вносител на храни и селскостопански стоки в нетен износител. Причината е не в нарастване на производството, което се повишава незначително за последните 20 години., а по-скоро заради скока в търсенето на храни в останалите части на света. Зеленчуците представляват 2,5% от целия експорт.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА