САРА: Вносът на зеленчуци ще намалее, изкупните цени с ръст

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Експертите обясняват, че цените на дребно отбелязват увеличение, почти равно на инфлацията, отчетена в държавата

В следващите години може да се очаква намаляване в абсолютните количества на внасяните в страната домати, пипер и краставици, но незначителна част от тях ще се влагат в консервната промишленост. В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, като има ръст при домашно приготвените, а местните преработватели са под външен натиск, особено ако не са  интегрирани с първичното производство, се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Експертите допълват, че специфично при зеленчуците е, че те са относително по-високо еластични към доходите отколкото останалите хранителни продукти.

Последните предвиждания на САРА за тазгодишната реколта в резултат на по-високите очаквани добиви леко се коригират към повишение. Общото производство на домати се изчислява на 108 хил. т. (- 7% към 2021 г). Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. т. (+ 4% към 2021 г) и общо производство от 61 хил. т. При краставиците добитите количества се изчисляват на 47 хил. т. (-12% към 2021 г).

Преработката на основни зеленчуци не се очаква да претърпи по-големи изменения, казват от САРА. Преработените количества домати за 2022 г. се очаква да възлязат на 30,2 хил. т, като през 2021 г. те са достигали 31,4 хил. т. Преработеният пипер в предприятията се оценява на 20,1 хил. т, като през предходната година е измерен на 20,6 хил. т. Количествата, отиващи за консервация на краставици, се изчислява на 1,6 хил. т, като за 2021 те са били 1,5 хил. т.

През третото тримесечие на 2022 г. на годишна база при изкупните цени се отчита 11% увеличение при доматите, 8% при пипера, а намаление с 2% има при краставиците, наблюдават от САРА. Същевременно цените на дребно за същия период са нараснали с 22% при доматите и има 3% спад при краставиците. Средно цените на дребно на разглежданите зеленчуци по изчисления на САРА за 2022 г. ще достигнат ръст от 22%, почти толкова, колкото е инфлацията на хранителните продукти за първите 11 месеца на годината.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА