Бензинът в Гърция и Италия е най-скъп в ЕС

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Бензинът в Гърция и Италия е най-скъп от целия ЕС. Това сочи направено проучване от Евростат. Според международно проучване обаче поставя Гърция като пета в класацията за скъпо гориво. Цената на бензина достига средно 1,68 евро на литър в Атина и почти 2 евро на някои острови.

Всъщност гръцката държава е тази, която печели най-много от продажбата на бензин, тъй като акцизният данък е астрономичен според доклада за януари 2018 г. за глобалните цени на петрола, пише newsbg.  Гръцката държава внася в касите си средно € 1,02 за всеки литър продаден бензин. От това следва, че печалбата на бензиностанцията и петролната компания е 9,38 цента за всеки продаден литър. В същото време отоплителното гориво в Гърция достигна 1,28 евро през миналата зима, което е най-високото в годините, тъй като новите акцизи върху петрола не изключват отоплителното гориво.

Държавният бюджет на Гърция за 2018  ще донесе приходи от 4,5 млрд. евро от акцизи върху горивата.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА