Търсенето на биологично отглеждани гъби Портобело нараства бързо и в Германия дори вече надминава продажбите на други гъби. Портобело е вид печурка с много голяма шапка. Когато е напълно отворена, може да достигне диаметър от 15 сантиметра. Структурата на гъбите е плътна и много ароматна.
Гъбите Портобело се използват във всички европейски кухни. Предлагат се мариновани, печени на скара, прибавени към салати, омлети и пици. В природата обаче тези гъби виреят на много непривлекателни от гледна точка на хората места – пасища или гробища.
Ето защо, на немската фирма Biopilzhof Leipzigerland направи от биологичното отглеждане на Портобело много добър бизнес. Оказва се, че купувачите са готови да платят повече, при условие че гъби се отглеждат в изкуствени условия, а не да са събрани от неизвестни места. “Успяхме да създадем висококачествена марка: крайният потребител плаща малко повече, но има гаранция, че ще получи продукта с най-високо качество. В сравнение с традиционната гъба, нашето органично Портабело съдържа значително по-малко вода и е по-ароматно.“, коментира Флориан Пфахлер – управляващ директор на компанията.
Четете още: 12 лв. за килограм манатарка, 40 лв. за смърчулка
Biopilzhof Leipzigerland произвежда гъби от 2010 г. насам. Тяхната продукция се разпространява в Германия чрез BioFrische GmbH, а биологичните им продукти се намират предимно в органични супермаркети, магазини за биологични храни и при избрани търговци на дребно. Компанията има клон и в румънския град Тимишоара, откъдето се внасят предимно диви гъби и плодове за немския пазар.