5 начина да използваме розовите венчелистчета

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Има много красиви цветя, но каквото и да си говорим една е кралицата в градината – нейно величество розата. Не е нужно да изхвърляме увяхващите рози в боклука. Ето няколко идеи за използване на розовите венчелистчета за здраве и красота.

Естествен почистващ препарат за кожата

Розовите венчелистчета са с голямо количество антиоксиданти. С тяхна помощ може да отстраните замърсяванията по кожата и тя да стане по-сияйна. Можете да направите домашен почистващ ексфолиант за кожата като смесите една чаена лъжичка розови листенца с достатъчно вода, за да направите паста. Добавете захаросан мед, за да увеличите допълнително антибиотичните ползи. Нанесете сместа на лицето и го масажирайте. Оставете да подейства за около 15 мин. Изплакнете обилно с хладка вода.роза сърце масло

Розово масло

Добавяне на розово масло е звездна съставка за домашни сапуни, лосиони и други уелнес продукти. Как да направим сами розово масло? Напълнете буркан наполовина със сушени розови листенца и внимателно ги покрийте с бадемово или маслиново масло. Сместа трябва да остане в тъмно шкафче от четири до шест седмици, като е добре да се разклаща на 2-3 дни.

Розова вода

Малко са дамите у нас, които нямат шишенце с розова вода на тоалетката си. Тя е просто универсална, освен с аромата си и с качествата си. Розовата вода е доказана с лечебното си и успокоително действие. За да направите сами козметичния продукт, е необходимо само да имате пресни венчелистчета и филтрирана изворна вода.чай роза

Домашен чай

Розовият чай е класическа съставка в аюрведическата медицина и е традиционен начин за облекчаване на спазми и диария. Може да си приготвите ароматния еликсир като попарите сушените розови листенца с вода. Захлупете съда, оставете го така поне 4 часа. Чаят може да се пие топъл или студен, а комбинацията му със зелен чай е неповторима.

 Естествено решение след слънце 

Розовите венчелистчета не могат да ви предложат защита срещу слънцето, но пък са богати на витамин С и антиоксидант. Именно те могат да ни бъдат полезни при слънчеви изгаряния. Освен това розовата вода или масло може да укрепи кожата и да предпази кожата от свободните радикали.  Вече сте изгорели? Напръскайте малко розова вода върху кожата. Ефекта е мигновенен.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА