Въпреки трудностите, през които мина млечният сектор през последните години, се очаква, че нарастващото търсене в световен и европейски мащаб ще доведе до стабилизиране на пазарите дългосрочно, гласи обзор на селскостопанския сектор в ЕС. Промените в цените в краткосрочен план обаче ще се запазят и това може да причини отново дисбаланс през следващите няколко години.
Световната търговия на пълномаслено и обезмаслено сухо мляко, сирене и масло се очаква да нараства със средно 1 млн. тон млечен еквивалент на година. Това е значително под средният ръст, който видяхме през последните почти 10 години. Единственото изключение е за маслото, при което търговията ще се развие по-бързо спрямо последното десетилетие. Основен вносител на млечни продукти ще остане Китай като доставките до азиатската страна ще нараснат значително, въпреки че ръстът ще е с по-бавни темпове спрямо предходни периоди.
Очаква се ЕС да задоволи 30% от увеличаващия се глобален внос на пълномаслено и обезмаслено сухо мляко, сирене и масло. Като се включат сурватката на прах и пресните млечни продукти прогнозите сочат, че износът на ЕС се очаква да нараства средно с
около 500 000 тона млечен еквивалент на година. Най-голям ще е ръстът в експорта на сирене и обезмаслено мляко на прах. За сравнение около 900 000 тона мляко на година ще са необходими, за да се покрие вътрешното потребление на ЕС. То ще е основно за производство на сирене и други млечни продукти като разнообразни десерти, бебешко адаптирано мляко, протеини и др. Наред с други хранителни продукти като домати и месо, повече млечни ще са необходими и за увеличаващото се търсене на преработени храни като пица, готови ястия, сладкарски изделия. Пряката консумация на течно мляко обаче се очаква да намалява.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ