Фосфатните добавки в дюнерите остават

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Три гласа не достигнаха за абсолютно мнозинство в Европарламента, за да бъде приет проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите.

В следствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.

Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо на дюнерите заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.

Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30„въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.

Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.

„Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ.”, каза българския евродепутат Момчил Неков . Според него сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре.

Като се има предвид, че прекалената консумация на фосфор и производните му фосфати има негативни последствия за човешкия организъм, държавите членки трябва да въведат и прилагат ефективен контрол върху неговото използване.

Лоша търговска практика е да продаваш вода на цената на месо, както става при използването на фосфати при дюнерите, казва още Неков.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама