Електронен колан намалява смъртността при прасенцата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

10% от прасенцата в големите ферми умират, след като бъдат удушени от свинете майки, търсейки топлината на по-големите животни. “Хиляди прасета умират само в нашата ферма”, казва Матю Руда, управител на голяма компания за разплод в Айова, САЩ. “Губехме стотици хиляди долари през всяко тримесечие и затова започнахме да търсим иновативни методи за справяне с проблема“.

Руда е изобретил електронен колан, който се поставя на стомаха на прасетата и следи кога те ядат и пият. През това време температурните сензори помагат да се поддържа достатъчно топлина на тялото, така че на прасетата да не им е студено, когато са далеч от майката. Системата също така има слухов компонент – ако установи лек писък от малкото животно, коланът започва да вибрира, за да накара майката да се раздвижи.  Ако тя не реагира, устройството започва да пуска лек електрически ток.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА