Канелата е любима подправка на ценителите на сладките изкушения и греяното вино. Вече обаче има и друга причина да обичаме канелата. Тя е верен съюзник в борбата с излишните мазнини. Ароматната подправка помага за намаляването на теглото и редуциране на мазнините в областта на корема. Допълнителен бонус, който носи консумацията й е, че рискът за сърдечно-съдовата система, резултат от храненето, богато на мазнини, намалява. И все пак специалистите препоръчват да не опитвате да заместите здравословното хранене с прием на канела.
12-седмично изследване с плъхове е доказало, че приемът на канела увеличава нивото на антиоксидантите в кръвта, има и противовъзпалително действие.
Благоприятното действие на подправката се изразява и в по-добро храносмилане, както и в подобряване способността на мозъка да усвоява нова материя.
Все пак не е желателно приемът на канела да се свежда до похапване на десерти. Добра идея е да я добавяте в купичката с овесени ядки, топлото мляко вечер, киселото мляко с мед, да поръсвате с нея резенчета нарязана ябълка, а също и като допълнение към кафето.