Ароматното олио от босилек добавя впечатляващ вкус към всякакви ястия. Най-добре обаче върви върху риба или пилешко месо на скара, паста, салата или просто да го намажете върху филия хляб. За да си направите такова олио обаче, уверете се, че босилекът ви е 100 % сух, преди да го добавите към масло.
Съставки:
1 чаша високо топлинно олио за готвене или масло
4-5 чаши насипно опаковани свежи листа босилек, изплакнати и напълно изсушени
Инструкции
Загрейте маслото в малка тенджера при средна температура до достигане на 250 ° . За да тествате температурата, използвайте термометър за дълбоко запържване.
Налейте горещото масло върху босилека и поставете капака върху миксера, покривайки централния отвор с кърпа, за да избегнете пръскания. Смесете на ниска скорост, бавно увеличавайте скоростта до висока, докато сместа стане гладка и се смесят малките парченца босилек, общо 20-30 секунди. Ако течността е твърде гъста може да добавите вода.
Незабавно изсипете босилека в студена метална купа и разбъркайте бързо около 2 минути, докато охлади маслото.
Изсипете в херметически затворен контейнер, покрийте и оставете в хладилник 2-3 дни; останалите части от босилека ще се утаят до дъното. Бавно налейте босилековото олио в стъклен контейнер за съхранение, спирайки, когато видите частици босилек. Оставете останалото масло в контейнера през фино сито или тензух. Използвайте незабавно или съхранявайте при стайна температура до 2 седмици.