Няма лош сезон за зелените подправки в саксии

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Винаги пресни са подправките, когато ги гледаме в саксийки, вместо да бъдат купени на връзки. Все по-често може да се купят саксии с подправки от нашите магазини, но да си ги направим сами си е направо детска работа. Най-лесно това се постига с копъра и магданоза.

Семената не се слагат на гъсто

Напълваме саксийката с градинска пръст до 2 см под горния ръб. Притъпкваме (с дъното на друга саксийка това става най-бързо и лесно), за да създадем твърдо легло на семената. Тях пък ги полагаме така, че помежду им да има разстояние 1,5 – 2 см при копъра и около 3 при магданоза. Може да бъдат засети и по-гъсто, но после растенията трябва да се прореждат на същите разстояния. След сеитбата ги покриваме с пръст и леко притъпкваме, така че до ръба на саксийката да остане около половин сантиметър разстояние. До поникването на семената влажността в зоната около тях трябва да е винаги висока и ако се налага, поливаме всеки ден. По-нататък поливките ще разредим. Трябва да се има предвид, че листата, особено на магданоза, пожълтяват, ако почвата е преовлажнена.

Потърсете светло място за съдинките

Както магданозът, така и копърът се развиват нормално при температура около 18 градуса. Такива условия не е трудно да създадете през зимата в жилищно помещение. По-важното е да настаните саксийките на най-светлото място. Тридесет-четиридесет дни след засяването ще имате зелен копър. Ако засявате през 10-15 дни по някоя и друга саксийка, ще разполагате със свежата подправка през цялата зима, докато започнете да късате от дворната градина.

Магданозът ще стане по-бавно, защото по-дълго време развива кореновата си система, но после бързо избуява. Ако засявате още през септември на няколко пъти докъм януари, пресен магданоз ще имате от есента до пролетта. В края на ноември ще изрязвате листата от първите саксийки, а през март от последните. Тогава в първите ще има нови листа за използване.

На скорост

Семената на копъра и магданоза никнат бавно – за 16 – 25 дни, а понякога и повече. Можем да ускорим поникването им. За целта ги поставяме във вързопче от плат и ги накисваме в чаша вода. Водата сменяме през 8-10 часа в продължение на 1-2 денонощия. Така обработени никнат десетина дни по-бързо. Киснатите семена просушаваме леко, за да може да се засяват. Важно е след като бъдат засети, да не се допусне просъхване на почвата.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама