Джодженът се засажда през есента на леко засенчено място

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
ягоди листа
Четете още: Есенни грижи за ягодите

Джодженът е любима подправка на хиляди българи, братовчед на ментата, той не само дама приятен аромат на бобената чорба и дроб сармата, но и е изключително полезен за стомашни болежки.

По влажните и сенчести места на страната ни джодженът се среща в диво състояние а, като зеленчук  – почти във всяка градина или двор. Той е многогодишното растение. Предпочита не много тежки, но плодородни и умерено влажни почви на места леко засенчени. Размножава се с части от коренищата, които се засаждат наесен или рано през пролетта на разстояние 30х20 см. Може да се отглежда и със семена, с предварително отгледан разсад, както чубрицата. Джодженът може да се настани без проблеми и в градинката пред блока и в сандъче на балкона.

Юзумът, както е известно още името на подправката в някои части на страната има нужда от редовно окопаване и отстраняване на плевелите. За по-високи и качествени добиви, се внасят органични и минерални торове – на 10 кв. м 200 г амониева селитра, 300 г суперфосфат и 150-200 г калиев сулфат, внесени на два пъти – през пролетта и след първото изрязване на листата. Наесен мястото се наторява с 200-300 кг добре разложен оборски тор.

Реколтата се прибира на два пъти – първото изрязване на стъблата – преди прецъфтяването и второто наесен преди падането на сланите. Стъблата се навързват на снопчета, сушат се на сянка и на проветриво място.

Джодженът се използва като подправка заради съдържанието на етерично масло, то възбужда секреторната функция на стомаха, червата и жлъчката, с което стимулира апетита. Има също болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама