Питието, в което се разкрива алената Зора

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Ферментиралите храни и напитки са предпочитани от все повече потребители не само заради пикантния им вкус, а и заради полезните ефекти за здравето. Тази тенденция уловиха вече големите производители на храни, които вече предлагат не само пресни, а и ферментирали продукти, богати на полезни бактерии. В съседна Турция например почти във всеки магазин се продава напитката шалгам. Това е лека, възкисела напитка, която може да бъде лютива, в зависимост от вкусовите предпочитания.

шалгам
Шалгам се продава навсякъде в Истамбул

Шалгам е известна като афродизиак, но се използва при редица здравословни проблеми. Напитката помага при липса на апетит, за прочистване на кръвта, при проблеми с черния дроб, бъбречни заболявания. Пие се за прочистване от камъни в бъбреците, при ревматизъм, бронхити и белодробни заболявания, както и при възпаления на пикочните пътища. Помага при стомашни неразположения, полезна е за костите заради съдържанието на желязо и калций. Отразява се добре на нервите, затова се пие в периоди на стрес.

Може да си направите шалгама, ако имате:

1 голяма бяла ряпа

1 глава червено цвекло

1 кг черни или лилави моркови, може и обикновени

1,5 чаена лъжичка лимонтузу

2 супени лъжици морска сол

половин хляб (може да се ползва ситен булгур)

30/30 широк тензух

пет- или десет- литров бидон, в зависимост от големината на зеленчуците

Приготвяне:

Ряпата и цвеклото белим и нарязваме на филийки, а морковът нарязваме на 4 части. В тензух слагаме надробен хляб (или булгур). Всички съставки нареждаме в бидона. Морската солта разтваряме в малко количество вода и тогава я прибавяме в бидона. Пълним съда с вода до горе и затваряме. 15 дни капакът не се пипа, не се отваря, държи се в изба или на хладен балкон. След 15 дни изваждаме тензуха с хляб. Готовата напитка наливаме в бутилки и изстудяваме в хладилник. Някои разновидности на рецептата са със суха мая в тензуха и 3-4 парчета хляб, може да се добави и кафена лъжичка захар. Ако обичате люто може и мъничко суха или свежа люта чушка. Може да се добави в буркана и шепа нахут, светъл или тъмен.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама