Консервантите, използвани в храни като зърнени закуски и морски дарове, могат да повлияят на хормоните, които контролират теглото и усещането за ситост, показва проучване за нивата на затлъстяване в Европа, съобщава foodnavigator.com. Изследването се фокусира върху това как консерванти нарушават “обмена на информация” между стомашно-чревния тракт и мозъка и така намаляват контрола ни върху апетита. Консервантите имат неблагоприятно влияние и върху митохондриите – клетъчни елементи, които спомагат храната и кислорода да се превръщат в енергия за клетките.
Ако клетките бъдат повлияни в ранен етап на развитие на зародиша, организмът ще е склонен към изменения в ендокринната система и метаболитното развитие. Според Световната здравна организация броят на бебета и малки деца със свръхтегло в Европа устойчиво се покачва в периода от 1990 до 2008 г. Смята се, че около 60% от децата, които страдат от свръхтегло преди пубертета, ще имат същия проблем и в младежка възраст.