Очаква се секторът на преработените замразени плодове и зеленчуци да продължи да се развива до 2021 г. като се предвижда годишен ръст от 1%, това става ясно от бюлетин на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, който се позовава на данни на Еuromonitor. Увеличението в търсенето ще се базира на нарастващото търсене на лесни за употреба продукти с един и същ вкус, които са лесни за употреба. Друг фактор за увеличеното търсене на преработени замразени плодове и зеленчуци е нарастващият дял на работещи жени и намаляващото време за готвене.
Смята се, че нарастването в продажбите на консервирани плодове и зеленчуци ще е по-скромно на дребно на фиксирани цени от 2016 г. Обяснение на това е фактът, че категорията е зряла и не се очакват значителни нововъведения.
Предвижда се още, че преработените плодове и зеленчуци ще бъдат обогатени с широка гама от здравословни съставки като пробиотици или суперхрани. Очаква се също повече компании и търговци на дребно да акцентират върху екологично обозначеното етикетиране.