3860 т мляко на прах и 5613 т млечен концентрат набутани в кашкавала и сиренето

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Повече от половината мляко произведено у нас отива за директни продажби, собствена консумация или друга употреба в стопанствата. От 1.115 млн. тона общо производство на мляко, 571 хил. тона остават при производителите, което се равнява на 51.21%. Останалите почти 544 хил. тона все пак достигат до млекопреработвателните предприятия. При кравето мляко картината е променена малко в полза на големите преработватели, но съвсем символично, защото там постъпват едва 51.45% от цялото количество, сочи агростатистиката.

В същото време през миналата година в производството на млечни продукти у нас са вложени допълнително 38.5 млн. литра сурово мляко, постъпило от държавите членки на ЕС и трети страни, 475 тона концентрирано мляко, 3 860 тона мляко и сметана на прах, 5 613тона млечен концентрат и  1138 тона други продукти – сметана, закваска и суроватка.

От готовата продукция най-висок дял има натуралното кисело мляко, от което са произведени 134 410 тона, следва пакетираното прясно мляко – 65 296 тона. От млекопреработвателните предприятия са излезли също така нас 53 хил. тона и почти 21 960 хил. тона кашкавал.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама