Всички знаем, че морковите са полезни за зрението. Има обаче една вкусна подправка, която има същия полезен ефект и често се използва в индийската кухня.
Шафранът е не само вкусен, а според ново изследване на учени от Италия той предпазва зрението от влошаване и дори има свойството да го възстанови в известна степен. Подправката има полезно действие върху макулата, чиято дегенерация е една от основните и най-разпространени причини за влошаване на зрението. Ако проблемът бъде открит навреме, още докато пациентът е в млада възраст, вероятността да се помогне е много по-голяма, отколкото при възрастни пациенти.
Само 20 мг шафранова подправка на ден в продължение на 3 месеца е в състояние да подобри зрението и да предотврати влошаването му, според изследването на екипа от учени.
Шафранът има благотворно въздействие върху макулата, чиято функция е свързана с централното зрение. При възрастни хора обаче тази част от окото дегенерира и зрението се нарушава, като първоначално проблемът може да не се усети, но в последствие се получава сляпо петно в центъра на полезрението.