Над 90% от пътуванията са само в страната

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Близо 834 хил. сънародници са пътували през последните три месеца на предходната година, сочи статистика на НСИ. Над 90% от пътуванията са само в страната, под 9% – само в чужбина, останалите – и у нас, и зад граница. Спрямо същия период на 2015 г. общият брой на пътуващите на 15 и повече навършени години се увеличава с над 10%. Повече са пътувалите в страната – със 17.4%, пътувалите в страната намаляват с 53%, а в чужбина – са по-малко с 22.6%.

Най-активни пътешественици са били хората между 25 и 44 години като те са били близо половината от всички пътували. Тенденция е, че във всички възрастови групи относителният дял на пътуванията у нас е най-голям, като най-висок е този дял 15 – 24 годишните – 93.9%. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите  на възраст 65 и повече навършени години е най-голям – 14.1%, от пътувалите в съответната възрастова група.

Поводите за пътуването обикновено са били посещение на близки и почивка и екскурзия, сочат данните на Националната статистика.

Почти всички – почти 94% или 1 123.3 хил., от общия брой лични пътувания са били самостоятелни. Превес имат самостоятелните пътувания без резервация в страната – 95.7%, от пътешествията зад граница 66.7% са били без резервация.

У нас пътешествениците са харчили най-много за храна, а в чужбина – за транспорт.

За четвъртото тримесечие на миналата година средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 150.43 лв. в страната и 603.77 лв. в чужбина. При професионално пътуване разходите са средно 157.82 лв. в страната и 869.48 лв. в чужбина.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА