Био виното се търси на българския пазар. В момента у нас 11 компании произвеждат сертифицирани био вина и постоянно се увеличава дялът на производството на биологичните напитки. „Има сравнително добър износ на био продукция към Германия. В следващите 2 до 5 години биологичните винарски предприятия вероятно ще се увеличат поне двойно.“, уточни за „Агрозона“ шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.
52 са защитените указания за произход. Ако продукцията на производител притежава защитено указание, той, по думите на инж. Коев, показва, че е „малко над останалите“. При този вид производство изискванията са повече. „Има стремеж при българските гроздо- и винопроизводители към защитените географски указания, смятам, че и там ще има развитие и ще увеличаваме количеството“, коментира Коев. Той посочва, че в света се предлага много конвенционално вино, а трябва производителите да се отличават с нещо, за да имат по-добри пазарни позиции.