Боровинките се развиват добре на наклонени терени, за тях са най-подходящи киселите почви, богати с хумус. Мястото за боровинково насаждание се почиства от храсти, дървета и камъни, след което се изорава на 40 см дълбочина и през цялата година почвата се поддържа чиста от плевели. При бедни и с лоша структура почви преди оранта се внася добре угнил оборски тор. След това се изкопават ямки. Пръстта в тях се смесва с торф, полуизгнила дъбова шума и пясък.
Искат да гледат на юг 
Боровинките искат да гледат на юг, добре е растението да се засади през есента след листопада – втората половина на октомври. При пропуск на този срок, може да се използват и първите дни на април. Растенията се засаждат с 4-5 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Не се режат, освен в случай, че кореновата система е повредена. Желателно е през първата година да се премахнат плодните пъпки. Така храстите ще се прихванат по-добре и няма да се изтощават в началото, а растежът ще се засили. След засаждане растенията се поливат обилно. До третата година почти не се прави резитба.
Смъкват холестерола, забавят стареенето на мозъка
Малките плодчета са използвани за храна от праисторически времена. А техните лечебни свойства са известни още от античността. Голяма част от медицинските качества на черната боровинка се дължат на високото съдържание на флавоноиди в плодовете, които имат силни антиоксидантни свойства, както и микроелементи и витамини. Боровинките намаляват риска от развитие на Болест на Алцхаймер, забавят процесите свързани със стареенето на мозъка. Подобряват паметта, координацията и баланса на процесите в нервната система. Черната боровинка помага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлина и по-лесното адаптиране в тъмнина. Два процента боровинки в храната могат да намалят нивото на холестерола в кръвта с 12%, като увеличават концентрацията на високоплътностния „добрия” холестерол.