Над 1,5 млрд. евро за развитие на общините в Хасковска област през новия програмен период

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Общините от област Хасково имат висока активност в усвояването на евросредствата в предишния период на Програмата за развитие на селските райони. В това време те са усвоили 125 млн. евро, което около 7% от бюджета на програма. В настоящия програмен период в региона се очаква да влязат 1.5- 2 млрд.евро, което по около 150-200 млн. годишно. Това каза директорът на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов по време на празника на Хасково в рамките на дискусията „Да на българските региони-Хасково”.

Сред участниците във форума бяха заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, народният представител Делян Добрев, областният управител Станислав дечев, кметове на общини от региона, представители на бизнеса и институциите, предава “Дарик”.

Между 200 и 300 000 лв. са необходими, за да бъде съхранена оригиналната Александровска гробница и аз ще се боря тези средства да бъдат осигурени. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов. Министър Рашидов бе категоричен, че е необходима ясна концепция за бъдещето и дългосрочното развитие на културния туризъм и културно-историческото наследство. Веднъж завинаги трябва да решим, че България трябва да се развива по този път и културата да бъде приоритет, каза той.

Финансовият ресурс е важен за провеждането на всяка политика, коментира заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той призна, че от 1 150 км републиканска пътна мрежа в област Хасково, над 360 км са в лошо състояние. 13 млн. лв. са предвидени за ремонт и рехабилитация на два пътя през тази година- Книжовник-Стамболово-Голям извор и Светлина-Минерални бани-Караманци, посочи Нанков.

35.6 млн. лв. са предвидени по „Региони в растеж” за подобряване материалната база на училищата в област Хасково, съобщи още той.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА