Над 13% поевтинява пшеницата на годишна база

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

С между 0,3% и 2% намаляват за седмица средните изкупни цени на рапица, фуражна пшеница и слънчоглед към 17-и август. Отчетените цени са съответно 658 лв/тон без ДДС при рапицата, 243 лв/тон при фуражната пшеница и 640 лв/тон за слънчогледа. При хлебната пшеница и царевицата стойностите се покачват съответно с 0,4% и 1,1% и цените са както следва 254 лв/тон без ДДС и 281 лв/тон без ДДС.

Основните зърнени култури се търгуват под изкупните цени от миналата година като спадът е от 0,7% до 13,3%, най-осезаем е при пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемика.

Противоположна е тенденцията при продажбата на едро на картофи, ябълки и пъпеши, които са с между 3,3% и 14,3% по-скъпи на седмична база. При оранжерийните и полските домати, прасковите, дините и зеленият пипер се наблюдава спад на цената с между 1,9% и 13,3%.

Прасковите, картофите и доматите (оранжерийни и полски) са средно с между 26,2% и 92,3% по-скъпи спрямо миналата година като се търгуват съответно за 1,30 лв/кг, 0,62 лв/кг и 1,58 лв/кг – оранжерийни домати, 1,25 лв/кг полски домати. Дини, зелен пипер, ябълки и пъпеши поевитиняват с между 5,1% до 17,5%. Дините са на цена 0,37 лв/кг, зеленият пипер – 0,78 лв/кг, ябълките – левче, а пъпешите – 0,80 лв/кг.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА