В Унгария очакват 2,6 млн.т реколта от плодове и зеленчуци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Производството на плодове и зеленчуци в Унгария се очаква да достигне 2,6 млн. тона през настоящата стопанска година, според данни на Организацията на производителите на плодове и зеленчуци в страната, предава haon.hu. В началото на годината фермерите трябваше да се справят с неблагоприятните климатични условия. Щетите от сланите през пролетта бяха около 25-30% или близо 250 000-300 000 тона, но благоприятното време през лятото отчасти е компенсирало това.

В оранжерийното производство добивите нарастват с между 5% и 9% на в сравнение с предходната година, до 420 000-430 000 тона. Качеството е много по-добро от миналогодишното, защото не е имало изключително горещи дни. Производството на полски зеленчуци може да надмине 1,3 млн.т. Като цяло се очаква секторът зеленчукопроизводство да се представи по-добре тази година, а добивите да се увеличат с 10-15% на годишна база.

Най-голямото предизвикателство за производителите тази година са били гъбичните болести, особено що се отнася до черешите, ябълките и крушите. Заради тях се очакват с 30% до 50% по-ниски добиви по отношение на количество и качество.

Очакват се добри добиви от зеленчуци като лук, кореноплодни зеленчуци и зеле, които ще бъдат позитивно повлияни от валежите, които паднаха в страната.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама