ЕС отстъпва на Русия световното лидерство в износа на пшеница

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Европейският съюз ще отстъпи на Русия позицията си на най-голям световен износител на пшеница през текущия пазарен сезон. Това сочи анализ на американското агроминистерство USDA, пише Agra Europe.

В своя августовски доклад експертите на Вашингтон коригираха прогнозата си за износа в сравнение с очакванията, направени през юли. Причината за промяната е лошото време във Франция, поради което сега се очаква износът от ЕС да падне със 7 млн.т до 27 млн.т. Ако това се осъществи, количеството ще надхвърли миналогодишното с 200 000 тона, а тогава бе 6,8 млн.т.

В същото време прогнозата за износа от Русия се увеличи с 4,5 млн.т до рекордните 30 млн.т. Производството на пшеница ще бъде 72 млн.т, което би било с 11 млн.т повече в сравнение с 2015 г.  За ЕС се очаква продукция от 147,5 млн.т, което може да се сравни със 156,5 млн.т през юли. През предходната година бяха прибрани 160 млн.т.

През този сезон американските фермери ще приберат около 161,3 млн.т пшеница, което е с 1,7 млн.т в сравнение с месец по-рано. Реколтата възлиза на 55,8 млн.т. При това се очаква износът да бъде 25,5 млн.т, което може да се сравни с 21,9 млн.т през предходния сезон. Износът на пшеница от Канада се очаква да бъде 21 млн.т, от Австралия 18,5 млн.т, от Украйна 14,5 млн.т.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА