Само една трета от рибата на морето е българска

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Само една трета от рибата, продавана на морето  е българска. Оказва се, че дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба. Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, споделят ресторантьори пред БНТ.

   „Основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона… всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата – препържената цаца, така са свикнали! – независимо с какъв джоб са“, според Нестор Несторов, управител на заведение.

  Скорошна проверка на „Агрозона“ показа, че в момента само цацата, сафрида, раците и мидите се продават пресни по Черноморието. Проверка на пазарите в Бургас и Варна показва, че касета с български сафрид може да се закупи на цена от 14 лева за килограм. На сергиите обаче преобладават гръцки и турски риби от вида, които вървят по 10 лв. за килограм. Най – достъпната риба остава цацата. В момента килограмът върви по 3 лева, но по-дребна се намира и за 2 лева. Живи раци се предлагат от 6 лв., 8 лв. до  20 лева, в зависимост от големината им. В ресторантите порцията се продава по 3.20 -4.80 лв. Цената на  сафрида пък е по 7-8 лв.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама