Социалното министерство готви нов механизъм за отчитане на еднодневния труд

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Подготвя се нов механизъм за отчитане на еднодневния труд, полаган от земеделските стопани. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова след заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет, предава БТА. С новия модел, който все още подлежи на дискусия и е взаимстван от опита на други европейски страни, хората ще имат трудови книжки, в които ще се лепят марки или стикери за положения през деня труд. Този модел предполага и полагане на по-малко или повече от осем часа труд, каквато е спецификата на стопанската дейност на полето, посочи Русинова.

Законопроектът на Румен Христов – депутат от Реформаторския блок, е оттеглен и се подготвя нов от депутати от ГЕРБ, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който след оттеглянето от кабинета на Ивайло Калфин стана председател на НСТС.

В проекта на Румен Христов се предлагаше еднодневните трудови договори в селското стопанство да може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й.

Работата на полето често започва в три или четири сутринта, например така е при брането на рози, и е трудно да се оформят дори еднодневни трудови договори, каза министър Русинова. По думите й новия ред за еднодневните трудови договори може да се въведе още преди есента и да е в сила при прибирането на реколтата.

Законопроектът на лидера на БСП Корнелия Нинова, в който се предлага бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени да получават социална защита срещу уволнение, не получи подкрепата на работодателите, но синдикатите се съгласиха принципно с предлаганите промени.

Всички участници в НСТС се обявиха отново срещу Закона за адвокатурата, който се обсъжда в парламента. Участниците в срещата поискаха и актуализация на темите, които ще се обсъждат до края на годината.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА