35 мандри ще участват във „Фестивала на сиренето“ в Сливница. Събитието ще се проведе тази събота и неделя под мотото “От българско, най-българското – Бялото злато на България”. Това каза пред Агрозона зам.-кметът на общината Радостин Ялъмов. Идеята е да се популяризира българското производство на млечни продукти и местните обичаи на град Сливница.
Фестивалът се провежда за втора поредна година. Основните продукти, които ще бъдат представени са сирене, кашкавал, извара, масла и млека. Освен това ще има и производители на вино и на техника, свързана с преработката на млякото. Фестивалните дни ще бъдат придружени от изпълненията на различни вокални групи от София и страната и надигравания с хора и ръченици. На събитието ще присъстват и представители на Българската асоциация на професионалните готвачи, които ще демонстрират как се приготвя сирене и специалитети от него.
Очаква се над 1500 души да посетят събитието, което е с 50 % повече от изминалата година. Нараства и броят на производителите от 25 на 35. Хората ще могат да дегустират различни видове сирена и да ги оценяват, като в края производителят събрал най-много гласове ще получи “Награда на публиката”.
Основният проблем, който поставиха производителите на сирене миналата година бе, че са изправени пред редица спънки при реализирането на продукцията си на родния пазар. Кметът на града и организатор на фестивала Васко Стоилков коментира, че мечтата му е чрез това мероприятие “да се стимулира производството на сирене от мляко и в един момент да изчезнат сирената, които се правят с растителни добавки”.