Фермерите в Гърция отново се готвят за прoтест

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Фермерите в Гърция отново се готвят за протест. В неделя е последното заседание на Съвета на фермерите, за да се реши, кога започват протести, предава БНР.

Пенсионната реформа, както и промените в данъчното облагане на фермерите създават видимо напрежение в аграрния сектор. Правителството продължава преговорите с кредиторите, но тяхното условие за следващия транш от финансова помощ е да се приемат драстични промени, както в размера на пенсиите, така и в сумата за осигуряване.
От страна на фермерите от област Фтиотида вече предупредиха официално депутатите, че който подкрепи програмата за реформи е „желателно да не посещава района“.”През втората десетдневка на  януари фермерите да са в готовност да включат тракторите, заредени с гориво и започваме поетапни протести по пътищата. За съжаление това е единственият начин да постигнем нещо”, заяви Йоргос Палурас- член на фермерския съюз.Както се очакваше гръцката опозиция отказа дори да обсъжда плана за промени и изцяло подкрепя не само фермерите, но всички засегнати от поредното орязване на пенсии и заплати и сливането на петте пенсионни фонда в един.
Кредиторите оказват силен натиск върху правителството на Ципрас за много тежки реформи, които дори и да бъдат гласувани в парламента ще предизвикат силни социални протести.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА