Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози. Три от тях са за десертно грозде, а единият е за добив на бяло раннозреещо грозде за вино, съобщи директорът проф. Иван Пачев, цитиран от БТА.

Утвърдени специалисти са работили върху разработването на сортовете.  Доц. Мирослав Иванов, доц. Здравко Наков и главен асистент Илиян Симеонов са работили години за създаването на новите български лози.

Сортовете вече са внесени за утвърждаване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните и се очаква след период от три или пет години да бъдат сертифицирани.

Традиционно институтът в Плевен вкоренява различни видове от старите и нови сортове и предлага млади лози на стопаните. По думите на проф. Пачев, интересът към лозите на института расте с всяка изминала година и затова се вкореняват все по-голям брой лози, за да могат да задоволят търсенето на стопаните. Тази година са заложени около 80 хиляди бройки и след 10 ноември ще бъдат предложени на пазара, допълни той.

Проф. Пачев е категоричен, че с откриването на възможностите за финансиране с европейски средства все повече стопани започват да създават малки лозови масиви със сортовете, които харесват. На въпрос дали годината е била добра за лозарите проф. Пачев заяви, че за съжаление дъждовете през есента са влошили качеството на добрия добив, който са имали, и това би се отразило и на качеството на виното.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА