Законодателен проект за поощряване на иновативните храни чрез опростена процедура за одобряване на нови храни ще бъде гласуван идната сряда. Процедурата неофициално е вече договорена със Съвета на министрите. От българския офис на ЕП посочват, че депутатите в институцията затегнаха дефиницията, за да включва и храни с изменена молекулярна структура, микроорганизми, гъби, водорасли, храни, придобити от клетъчни или тъканни култури и насекоми.
По време на преговорите, евродепутатите настояха също така за ясното включване на предпазни мерки за храните от клонирани животни на принципа на предохранителните мерки, посочиха от представителството на ЕП у нас. Представителите на страните членки настояват и за мерки за контрол на наноматериалите.
Терминът “нови храни” се използва за храни, които преди 15 май 1997 г. не са се използвали за човешка консумация в рамките на ЕС.