Уикенд събития, посветени на птиците, събраха 620 посетители

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Българското дружество за защита на птиците се включи в честването на Европейските дни на птиците със събития в различни градове на страната, съобщават от организацията. На събитията, които се проведоха на 3 и 4 октомври, са присъствали над 600 души.

Събитието в столичния зоопарк премина под надслов „Пътешествията на застрашените птици”. Празникът започна с кръщаването на най-новия обитател на зоологическата градина – малкия креслив орел, който вече носи името Димитър, съобщават от БДЗП. Посетителите пускаха в кутия своите предложения, а накрая, пред телевизионните камери, от проекта LIFE+ „Горите на орела“ изтеглиха предложението на 8-годишната Карина. За децата бяха подготвени игри с награди. Заниманията са имали за цел да запознаят малчуганите с малкия креслив орел и широколистните дървета.

Празникът в зоопарка продължи с приказка за деца и възрастни, разказваща за невероятните пътешествия на египетския лешояд по време на миграцията му, прожекция на филм за зимните квартири на червеногушите гъски и много игри, свързани с прелета на застрашените птици.

Събитието е организирано с любезното съдействие на Екологичния научно-образователен център на Зоологическата градина „София“.

На пазара в жк „Борово“ в столицата се проведе празник за децата, където те имаха възможност да звуците, които издават различните видове птици, да направят пиле от конци или да си купят хранилка, с която да хранят дивите птици през зимата, посочват от БДЗП.

В Хасково, Бургас, Свищов, Провадия, Козлодуй и защитена зона Батова са организирани наблюдения на птици.

Общият брой на посетителите на всички събития е бил 620, а преброените птици са общо 9914. Най-интересните наблюдения са на видовете къдроглав пеликан, малък креслив орел, речен орел и малък корморан.

Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, организирани от BirdLife International, най-голямата мрежа от партньорски организации в световен мащаб. Посетителите наблюдаваха мигриращите птици и научиха интересни факти за миграцията и заплахите, които дебнат птиците по време на дългото им пътуване. Целта на Европейските дни на птиците 2015  беше да разкажат за чудесата на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици на зоните за размножаване, на миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка, посочват от дружеството.

В честванията са се включиха 37 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са стотици събития.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА