По повод случаите на бруцелоза д-р Дамян Миков, заместник-изпълнителен директор на БАБХ, коментира пред радио Радио К2, че за да са спокойни стопаните, трябва да им се обясни, че за предотвратяване на заразяването с болестта, млечните продукти трябва да минат термична обработка. Специалистът обърна внимание, че най-елементарното нещо, което гарантира здравето на хората, е термичната преработка на суровото мляко. По думите му няма мандра в страната, която да не ползва метода на пастьоризация, който гарантира термична преработка на всички млечни продукти, влизащи в млекопреработвателното предприятие. Затова млечните продукти, които излизат на пазара, са свободни от патогенни микроорганизми, става ясно от изказването на д-р Миков.
Специалистът посочва също, че страната ни от десетки години е свободна от заболяването бруцелоза, а спорадичните случаи, които се появяват основно в югозападните райони, са продиктувани от това, че фермери внасят немаркирани животни, без да са уведомили ветеринарните органи.