Семепроизводството създава основата за едно по-конкурентноспособно производство, каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на представяне на държавната помощ за земеделски стопани в Схема за качество за производство на семена и посадъчен материал за програмния период 2015-2020 г., предава „Фокус”.
По въпроса как може българското производство да е конкурентоспособно на вносната продукция, зам.-министър Димитров посочва: „Точно за това семепроизводството е толкова важно, защото то създава сортове, основата за едно по-конкурентоспособно производство”. По думите на Димитров това е елемент от всички икономически лостове, които създават конкурентоспособност, като е и един от най-важните.
По повод стимулиране на семепроизводството, българските зеленчуци и плодове, Димитров коментира: „Стимулацията става за самия земеделски производител, той или иска да бъде конкурентноспособен , или не иска. Ако иска да бъде конкурентоспособен – без добро семепроизводство няма как да му случат нещата и да очаква по-добри доходи и производство”.