Работната група за ски зоната в Банско не отразява баланса в позициите на двете страни по спора

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Предложенията на работната група свързани с изграждане на ски зона в Банско по никакъв начин не отразяват баланса в позициите на двете страни по спора – природозащитниците и инвеститора. Това става ясно от документите на работната група, които са били разгледани миналата седмица от министрите и шефовете на парламентарните групи и с които в-к “Капитал” разполага. Въпреки широкия обществен интерес по темата правителството предпочете да разглежда предложенията на тъмно – без обществено обсъждане, дори без да ги публикува за сведение, пише изданието.

Междуведомствената работна група за Банско предлага промени в концесионния договор с “Юлен” АД, които увеличават площта на концесията и предлагат нова методика за определяне на по-високо концесионно плащане. С проектодоговора се променя и предметът на концесията – вместо право на ползване върху защитена територия в него е записано “концесия за изграждане, управление и поддържане на “Ски зона с център Банско”.

Тези предложения на практика пренебрегват всички стари спорове за неправомерно застроени от концесионера територии в планината и слагат край на въпроса може ли “Юлен” да строи втора кабинка. В споразумението към договора е посочено, че нови писти, лифтове, обслужваща инфраструктура и др. могат да се изграждат след съгласуване с екоминистерството, след влязла в сила Подробен устройствен план и стига да са в границите на т.нар. буферна зона с площ 1070 хектара.

Според сега действащия договор “Юлен” има право на ползване върху територия от 99.55 хектара – колкото е площта на пистите и лифтовете в Ски зона Банско. При подмяната на някои от лифтовете и обособяването на писти “Юлен” е излизал извън границите на старите съоръжения и е унищожил естетствената среда върху територия от 65 хектара. Това е потвърждавано многократно от екоминистерството, но “Юлен” отхвърля обвиненията с мотива, че има неясноти в договора и че не е имал представител при замерването. Самите съоръжения пък имат валидни строителни разрешителни и не могат да се атакуват като незаконни.

В доклада на работната група за Банско е посочено, че в договора с “Юлен” има много недоразумения, защото е сключван по времето на отменения през 2006 г. Закон за концесиите. Той не отговарял на съвременното законодателство и не давал точен отговор какъв е предметът на концесията и върху каква площ може да се упражнява. Затова се предлага сключване на допълнително споразумение, което до голяма степен отразява всички претенции на концесионера – “Юлен” АД с акционери община Банско (8.32%) и кипърската “Маренго трейдинг” (собственост на няколко офшорни компании, свързвани с Първа инвестиционна банка и мажоритарния й акционер Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски).

Работната група отхвърля вариант разваляне на договора, защото нямало “съществено неизпълнение”, концесионерът можело да си потърси правата по съдебен път, а на държавата да й се наложи да плаща неустойки.

От становище на юристконсултите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Мирослав Калугеров и Мерин Кючюкова, изпратено до работната група, обаче става ясно, че експертите имат съмнения за сериозни нарушения в дейността на концесионера. Те могат да послужат като мотив за разтрогване на договорa – например изграждане на съоръжения, които не са предвидени в обекта на концесия и излизане от площта на концесията. Разтрогването би било възможно, ако тези нарушения са констатирани по надлежния ред.

Юристконсултите посочват, че без отговор остават важни въпроси като: как трети лица са придобили права върху съоръженията и защо се ползват от концесионера, ако не са нито негова собственост, нито на държавата; кои съоръжения са включени в обекта на концесията, чия собственост са, кой има право да ги ползва и как са уредени тези взаимоотношения; кои лица участват в учредяването на “Юлен” АД.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА