Големи ценови колебания отбелязаха основните зърнени култури на световните стокови борси

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Цените на пшеницата, царевицата, соята и рапицата на стоковите борси в Чикаго и Париж  скочиха през първите дни на новата година, но не останаха дълго в тези позиции.

В началото на годината всички котировки на основните земеделски култури бяха под нивото от 2014 г. година. Изключение беше стойността на фючърсите на пшеница със срок на доставка през март, които достигнаха 200 евро за тон на MATIF. Най-голямо беше поевтиняването с 14,1% на царевицата със срок на доставка през март на чикагската борса. На борсата в Чикаго американската соя поевтиня с 10,4%, а пшеницата олекна с 8,8%.

На Парижката стокова борса фючърсните контракти на царевицата със срок на доставка през март бяха с 6,6% по-ниско от курса в началото на миналата година. Рапицата със срок на доставка февруари беше само с 0,7% по-малко в сравнение със същото време миналата година. Само фючърсните сделки за пшеница със срок на доставка през март струваха с 5% повече в сравнение с миналата година.

Източник: proplanta.de

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА