Днес е последният ден преди 40-дневния Рождественски пост, в който християните си позволяват да ядат месо. От утре, събота, започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово.
Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Постът се свързва с духовна концентрация, определени молитви и други начини за побеждаване на телесното начало.
Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.
На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
Човек, който се готви за изповед и причастие е необходимо предварително да уточни с изповедника начина на постене. Който е болен или има хронични заболявания да се посъветва също с изповедника и лекаря си.