Бисер Чилингиров: България ще се прави с болестта “син език”, въпреки увеличаващите се случаи

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Профилактиката и хигиената са изключително важни за преодоляване на болестта “син език”, каза за “Агрозона” Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация. Той подчерта, че страната ни ще се справи със заболяването, въпреки увеличаващия се брой болни животни и препоръча на животновъдите да дезинфекцират торовата постеля, да варосат стените и коритата, от които животните пият вода. Чилингиров припомни, че има препарати, с които могат да се пръскат овцете – основно по главата, коремната част и краката, но подчерта, че трябва животните да се пръскат и по гърба.

Председателят на НОА наблегна на това, че животновъдите трябва да се съветват с ветеринарните си лекари, а при невъзможност – да се обърнат към аптекарите във ветеринарните аптеки. За третиране на болни животни стопаните могат да потърсят тетрациклинови антибиотици, кортизолови препарати и аналгин за сваляне на температурата. Ветеринари и кметове на населените места трябва да бъдат уведомявани незабавно при съмнения за “син език”, подчерта Чилингиров.

Той припомни и симптомите на болестта: изтичане на течност от устата, посиняване/посивяване на езика, подуване на лицето и температура над 40 градуса. Бисер Чилингиров отново наблегна на това, че в настоящата ситуация трябва да се избягва размяна на животни между стадата и купуване на кочове, защото дори без видими симптоми, животните могат да са носители на “син език”.

Анета Стефанова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА