Производството на органични култури, отглеждането на овощни градини и производството на месо се развиват силно в ЕС през последните години, но все още представляват малка част от общото производство. Това показва доклад на Европейската комисия, представен от Agra Europe.
За периода 2003-2010 г. секторът биоземеделие в ЕС се е разраснал с около 55% и броят на органичните ферми е нараснал с около 50%, се казва в доклада. През 2011 г. в ЕС е имало около 186 000 биоферми, разположени на около 9.6 млн. хектара земя, което е около 5.4% от общата площ земеделска земя в Съюза. През 2002 г. биофермите са заемали само около 5.7 млн. ха земя, което означава, че годишно се е увеличавала с около 500 000 ха.
През 2011 г. европейците са похарчили почти 20 млрд. евро за биопродукти. Австрия и Швеция имат най-голям дял от земеделска земя за отглеждане на биопродукция, но недостатъчната информация за производството, продажбите и търговията не позволява да се създаде една цялостна картина на сектора.
Производството на органични култури и отглеждането на овощни градини са нараснали, въпреки, че през 2011 г. са заемали 5% от общото производство. Най-голям дял от земеделската земя през тази година е била заета с постоянни пасища (45%), следвани от пълнозърнестите култури (15%) и трайни насаждения като плодове (13%). При биоживотновъдството най-голям дял в отглеждането имат овцете (46%) и говеждото (30%). Свиневъдството е най-малко развитият сектор заради скъпите фуражи.
Статистиката показва, че биоферми са по-големи от конвенционалните. Средната големина на една биоферма е около 34 ха в сравнение с 14 ха за останалите ферми. Общо 50% от всички ферми в ЕС са под 2 ха, но само 6.2% от биофермите са с големина от 2 ха или по-малко. Освен това мениджърите на тези ферми са по-млади. През 2010 г. фермерите по-млади от 55 г. са били 61.3% от всички в биосектора, но в неорганичните ферми те са били 44.2%.