Най-големите преработватели на плодове и зеленчуци се събират днес в Охрид, за да обсъдят най-новото от случващото се в сектора, както и възможностите за сътрудничество. Среща от подобен род и мащаб е организирана за пръв път преди седем години в България от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Темите, които ще бъдат обсъдени по време на конференцията в Охрид, са възможностите за утвърждаване и подобряване на имиджа на източноевропейските продукти на световния пазар, очакванията и тенденциите в световната търговия и други.
“Ние вярваме, че повечето от фирмите, преработващи плодове и зеленчуци в нашия регион, вече се сблъскват с новите трудности, изразяващи се в невъзможност да увеличат изнасяните количества поради перманентния натиск от страна на другите играчи на международния пазар, както и новите правила и изисквания за безопасност и качество на храните, диктувани най-вече от големите износители, дистрибутори и търговци. Всичко това означава, че ние тук, на Балканите, трябва да положим усилия да си сътрудничим и да търсим нови възможности, за да бъдем конкурентни на международните пазари” – това заяви един от организаторите на конференцията Сашо Ристецки, главен секретар на македонската Асоциация на преработвателите.
Марта Йонкова
София- Охрид