Бомба със закъснител, Пълна бъркотия с кандидатстването за пасища. Поземлените комисии не са наясно, още по- малко животновъдите.

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

1 крава минимум трябва да пасе на 66 дка, 1 овца на 10 дка, според новият национален  стандарт  

Пълна бъркотия цари с кандидатстването за подпомагане за пасища по СЕПП 2014 г, установи разследване на Агрозона. Повечето от земеделските производители или не са започнали да очертават площите си, поради неведение какво точно се изисква от тях, заради последните изменения в нормативните уредби, други пък тепърва научават че има промени. Животновъди съобщиха, че в поземлените комисии също към момента не могат да им дадат адекватни отговори, понеже тепърва проучват новите стандарти и указания.

Абазов- имаш животни- чертаеш пасище, нямаш, минаваш на квадратче ливада

Така отговори на въпрос на Агрозона ресорният зам. земеделски министър Бюрхан Абазов, кой ще има право да кандидатства за пасища за кампания 2014 г. Междувременно във вторник излезе новият национален стандарт за минималния брой на животни на пасище. Според него минималната гъстота за животни, които пашуват  на пасище е 1 крава на 66 дка и 1 овца на 10 дка.

Предупреждават за санкции, ако нямаш такава гъстота

За да очертаеш пасище не e  необходимо да доказваш гъстота, коментираха експерти. Комисиите обаче  те предупреждават, че при проверка, ако се установи, че си в нарушение ще връщаш пари, каза за Агрозона експерт. Това като подход от администрацията по време на очертаването не бе потвърдено от бенефициенти. Животновъдите разказаха, че в комиисиите по- скоро не са наясно какво точно трябва да изискват.

Кого обслужват промените?

Тълкуванията на последните промени в стандартите и изискванията за пасища са различни. Има твърдения, че поправките обслужват най- едрите животновъди, които ще монополизират пасищата. Според бившия зам. министър Светлана Боянова пък, промените в нормативните уредби ще доведат до намаляване на пасищата, защото тези, които не могат да докажат че са животновъди, ще очертаят ливади и така пасищата ще намалеят още повече.

Според овцевъди, приемането на новите стандарти за пасищата са крачка напред в полза на животновъдството, но те реално ще влязат в сила след две години. В момента пасищата са раздадени, а това, което е останало не става за нищо, коментираха те. Според председателя на Земеделската комисия в НС Светла Бъчварова, това е един от начините да се направи проверка колко реални животновъди се ползват от пасищата. Има и мнение,  което опровергава твърдението на зам. министър Явор Гечев, според когото  промените целят да стимулират пасищното на животни. Аргументът е, че подпомагане ще получат включително и тези, които отглеждат кравите си основно с фураж без пашуване.Десислава Танева, депутат от ГЕРБ и член на Комисията по земеделие в НС коментира пред Агрозона, че всяк о решение в полза на животновъдите е крачка напред и трябва да се приветства. Според нея обаче за да има реално подпомогане на пасищното животнвъдство, е включването на такава мярка в следващата ПРСР, което ще има силен ефект особено в планинските райони, където този вид животнвъдство е най- подходящо за развитие.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА