Доц. д-р Галина Михова: Зърнените посеви са в отлично състояние

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Житните посеви са в много добро състояние. Това каза преди откриването на Борсата за семена и посадъчен материал доц. д-р Галина Михова от Добруджански земеделски институт. Посевите са братили и не са прорасли, обяснява завеждащият отдел „Зърнено житни култури”, цитирана от Радио “Добруджа”.

“Условията се стекоха добре, есента посевите бяха закалени, братенето се развива доста активно в комбинация от температура и влага. Опасност за житните култури няма”, гарантира доц. Михова. ДЗИ се представя на 20-ата Борса за семена и посадъчен материал с нови семена пшеница „Калина” и „Киара”. Сортовете имат адаптивен потенциал, много важен за промените в климата. Нов сорт третикале „Бумеранг” ще видят посетителите с висока продуктивност и устойчивост на болести. От сортовете твърда пшеница на изложението учените представят „Мирела” -комбинация на студоустойчивост и качество. Селекционната програма на ечемик, също е представена на панаира. Два нови сорта ечемик се предлагат – „Ахат” и „Аспис”.

В рамките на борсата за семена и посадъчен материал „Добрички панаир” АД връчи своите традиционни награди. „Пионер Семена България” беше отличен за Optimum Аqua Мax и ExpressSun – най-успешната продуктова линия в царевицата и слънчогледа. „Лимагрейн Централна Европа” – клон България получи награда за иновативна технология за производство на слънчоглед SUNEO. За дългогодишно участие на борсата, грамота беше връчена на Добруджански земеделски институт.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА