ДЕКЛАРАЦИЯ, ФНСЗ: Оставка на ръководители, заради вмешателство в синдикатите

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути


Ние, членовете на Управителния съвет на Федерацията на независимите синдикати от земеделието,  в качеството си на орган на Федерацията по смисъла на чл. 28 от Устава,

Като се запознахме с тревожните събития от последните седмици в структурата на „Напоителни системи” ЕАД, които са наш основен член от създаването на организацията,

Като изслушахме информацията за неправомерните уволнения на синдикални активисти от синдикалната организация на Напоителни системи – клон Долен Дунав,

Се обявяваме против уволненията на синдикални активисти като се нарушава трудовото законодателство на Република България и всички договорености на браншово равнище и като се предприемат похвати да се заобикалят закрилните норми на Кодекса на труда!

Осъждаме остро неправомерното вмешателство в работата на синдикалните ни организации и всеки опит за натиск от страна на стопански ръководител за разбиване на синдикалните ни организации, изграждани с десетилетия в името на справедливостта и спазването на закона! Протестираме срещу подмяната на синдикалните ценности чрез създаване на удобни, послушни и лесноуправляеми организации!

Изразяваме категоричната си позиция, че тези действия представляват грубо нарушение на основно конституционно право на българските граждани – правото на синдикално сдружаване, закрепено във върховни международни актове, в Конституцията на Република България (чл. 49, ал.1) и във всички последващи правни актове, развити в демократична среда.

Като синдикални лидери изразяваме острия си протест срещу демонстративния натиск и дискредитиране на нашите колеги – синдикални лидери на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ в поделенията на „Напоителни системи” ЕАД и заявяваме категорично, че тези посегателства няма да сломят решимостта ни за отстояване на трудовите и синдикални права на работещите в отрасъла!

Категорично настояваме да се  преустанови тази зловредна практика, за да се избегне нарастващото социално напрежение и възстанови доверието между социалните партньори!

Твърдо заявяваме, че искаме оставката на стопански ръководители, които си позволяват да нарушават правилата на трудовите и индустриални отношения в цивилизована България!

Федерацията на независимите синдикати от земеделието е организация с над 90-годишна история и традиции в индустриалните отношения във всякаква среда, е доказан социален партньор в нелекото ни битие през последните години, но винаги на страната на демокрацията и справедливостта в България в полза на работещите в българското земеделие!

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА