Пазарът в Перу отново е отворен за говеждото месо от Канада, след като преди девет години наложи забраната за внос.
Министъра на земеделието в Канада, Джери Риц, каза че Северна Америка е възстановила пазарния достъпа с незабавен ефект, позволявайки внос на говеждо месо с кост от едър добитък на възраст под 30 месеца, заедно с говеждо месо без кост от добитък на всички възрасти и карантии.
През 2011 г., целият внос на говеждо месо и говежди продукти в Перу от всички страните е на стойност 49 млн. долара. Инспекцията на говеждо в Канада отчита, че този пазар може да е на стойност до 2 млн. долара годишно за Канадските производители.
По-рано през тази година Риц обяви отварянето на пазара в Перу за канадския едрър рогат добитък. Този пазар е оценен от Инспекцията по говеждо в Канада и канадската асоциация за животновъдна генетика е оценен на стойност по-голяма от 2,5 млн. долара през 2012 г. за сектора.
Канадския износ в Перу се възползва от благоприятния достъп до пазара на база на двустранното споразумение за свободна търговия (ДССТ) от 2009 г.
В заявление на канадския министърът на земеделието се казва, че страната ще се съсредоточи към възобновяване на достъпа на говеждото с кост над 30 месеца, като единственият останал проблемен достъп на говеждо месо е в Андската нация.
Износът на селско стопански храни от Канада към Перу се е увеличил с 42% през през първата година след приемането на двустранното споразумение за свободна търговия. През 2011 г. селскостопанския внос в Перу от Канада отчете повече от 247 млн. долара.
Източник: Agra Europe