95% от пипера на нашия пазар е внос

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

“В момента поне 95% от пипера, който е на пазара, е внос.”, това каза пред “Агрозона” Георги Василев от Асоциация “Български пипер”. У нас има оранжерийно производство, но то е само 200 тона годишно, докато потреблението е около 4 000 тона, когато няма полско производство, стана ясно от думите на Василев. Родната оранжерийна продукция на пипер отива изцяло за вътрешно потребление, но поради малкия си обем, българският пипер на пазара е много малко.

Относно известната у нас шабленска капия, която типично се отглежда в района на Северното Черноморие, Георги Василев посочи, че площите, засети със сорта, намаляват, съответно намалява и производството. Причината е, че добивът е малък, а пазарът не прави разлика между вкусна и невкусна пиперка, коментира Василев.

Анета Стефанова

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА